Partikelfilter

Siden 2011 har det været obligatorisk med partikelfilter for dieseldrevne personbiler. Filterets formål er, at mindske udledningen af skadelige partikler i udstødningsgassen. Rent teknisk virker partikelfilteret ved hjælp af et additiv kaldet eolys, som automatisk bliver blandet med dieselen i brændstoftanken på din bil.

Derfor bliver dit partikelfilter tilstoppet

Er du ejer af en dieselbil? Så er du sikkert klar over, at den er monteret med et dieselpartikelfilter. Formålet er, at det filtrerer udstødningsgasserne for sod og kvælstoffer fra motoren. Dette bliver også kaldt for regenerering. Gasserne kan både være skadelige for miljøet og hos mennesker. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du ikke kører rundt med et defekt eller et tilstoppet partikelfilter.

Autoværksted

Vedligeholdelsen af din bils partikelfilter består af to dele:
 

  • Udskiftning af partikelfilteret
  • Påfyldning af eolysevæske

Efter hver eneste regenerering er der dog en lille smule aske tilbage, der ikke kan brænde. Bliver asken ikke løbende brændt af, vil der til sidst være så meget, at dit partikelfilter bliver tilstoppet. Her risikerer du, at bilen trækker dårligere, eller at du må tanke oftere, end du plejer. I de fleste tilfælde vil en DPF-lampe lyse i instrumentbrættet. Sker dette, skal du enten skifte dit partikelfilter eller rense det.

Partikelfiltre til dieselbiler er især nødvendige for dig, der kører meget bykørsel med korte strækninger. Det skyldes, at filteret ikke når en tilstrækkelig varm temperatur til, at kunne brænde det meste af asken af. Kører du primært lange ture, vil filteret i din bil typisk holde længere. Du kan altså forlænge levetiden på dit partikelfilter ved jævnligt, at køre en længere tur, så bilens motor bliver helt varm.

Hvad er et diesel partikelfilter?

Autoværksted

Der findes et partikelfilter til dieselbiler, som sørger for at reducere mængden af sodpartikler fra dieselbilens udstødning. Det har været lovpligtigt ved EU-lov siden 2009 for alle producenter at installeret et dieselpartikelfilter i udstødningen for alle dieselbiler.

Autoværksted

I filteret sidder der trykslanger, som måler trykdifferencen på hver side, og som melder om fejl hvis de opstår.

Autoværksted

Et DPF, som det også kaldes, er derfor med til at holde din dieselbil miljøvenlig. Partikelfilteret minder på mange måder om katalysatoren ved sin funktion, der renser udstødningsgasser i både benzinbiler og dieselbiler.

Hvad koster rensning af partikelfilter?

Selve reservedelen er dyr, så nogle gange kan en partikelfilter rensning være en mulighed. Prisen for dette er et stykke lavere end den pris, du skal betale for at få et nyt diesel partikel filter sat i. Og hvis blot filteret er stoppet til, kan diesel partikelfilter rens være et fint alternativ.

Der findes forskellige måder, at “rense” filteret på. Man kan lave en såkaldt regenerering, hvor partikelfilteret varmes op med høje temperaturer, så partiklerne brændes ud. Husk dog, at tjekke, hvad dit diesel partikelfilter er lavet af – er det af ældre dato, kan det risikere at smelte under regenerering processen.

Find os på adressen :

Københavnsvej 237, 4600 Køge